Verlichting


Beveiligingsverlichting is ook een belangrijke maatregel. Beveiligingsverlichting kan uitgevoerd worden als gewone verlichting of als schrikverlichting.
Belangrijk is dat de verlichting ( indien mogelijk ) voldoende hoog wordt opgehangen.
Bij voorkeur de lamp op 2.70 meter ophangen, daarnaast is het belangrijk een vandalismebestendige behuizing te nemen. De inbreker kan dan minder gemakkelijk de verlichting uitschakelen.

Als regel moeten in ieder geval de gevelopeningen worden voorzien van verlichting.
Ook eventueel donkere hoekjes of nissen kunnen voorzien worden van verlichting.

De lichtsterkte op de grond moet minimaal 5 lux zijn, dit om een goede waarneming door derde mogelijk te maken.Houdt hiermee rekening bij het monteren van de lamp omdat de lichtsterkte kwadratisch afneemt naarmate de lamp hoger wordt gehangen.

Maak, als het mogelijk is gebruik van een schemerschakelaar om de verlichting in te schakelen, u kunt deze dan nooit vergeten.
Binnenverlichting verhoogt de bewoonde indruk, laat hierbij de Hollandse zuinigheid niet meetellen. De inbreker weet heus wel dat u niet de hele avond met een of twee 7 watt PL lampjes een boek zit te lezen, zorg ervoor dat de verlichting brandt alsof u thuis bent.
Een handig hulpmiddel is het gebruik van schakelklokken, hierdoor verhoogt u de bewoonde indruk. Ook kunt u de verlichting laten uitschakelen op het moment dat u normaal gesproken naar bed gaat.

 

Referenties

Ervaringen van klanten